De afgelopen periode heb ik in veel artikelen gelezen waarom het verstandig is een cyberverzekering af te sluiten. Ja, inderdaad de kans is groot dat je gehacked wordt en je niet meer bij je gegevens kunt. Je data is gestolen en je kunt slechts een beperkt deel van je data herstellen. Denk hierbij aan een architectenbureau of een fabrikant die een belangrijk deel van zijn tekeningen kwijt raakt. Gelukkig is dit vaak met extra mankracht weer te herstellen. Erger nog is het verhaal van een fotograaf die al zijn fotomateriaal kwijt raakte. Dit unieke materiaal was niet te herstellen en de financiële schade was voor hem niet te overzien.

Te vaak kom ik oplossingen tegen waarbij niet de vraag is gesteld aan de ondernemer waarom zijn data zo belangrijk is. Wat betekenen deze data voor de continuïteit van zijn bedrijf? Wellicht had hij dan voor andere oplossingen gekozen. Wat vaak naar voren komt is dat veel organisaties, al dan niet samen met hun adviseur, niet analyseren wat cruciaal is voor het bedrijf. Er worden oplossingen bedacht voor de verkeerde vraag of niet nadachten over wat de vraag zou moeten zijn. Hoe goed de oplossing dan ook is, deze moet voldoen aan de eisen van het bedrijf. Veel organisaties slagen er niet in te analyseren wat cruciaal is voor hun bedrijf. Welke processen zijn cruciaal voor het voortbestaan van de organisatie. Hoe kan ik leveren wat ik heb afgesproken en op de juiste datum. Voor de adviseurs is het de uitdaging de goede vraag te stellen. Alleen als u niet weet wat de vraag is, hoe kunt u dan het goede antwoord geven…………….?

Wellicht dat als de adviseur aan de fotograaf de juiste vraag had gesteld zij samen wel de goede oplossing hadden gevonden.

Graag help ik uw organisatie om samen de juiste vraag te stellen.